Ochutnejte jednu z prvních bylin jara nabitou vitamíny! Medvědí česnek (latinsky Allium ursinum) nebo také lesní česnek je druh vytrvalé jednoděložné léčivé byliny. Má podzemní cibuli a nadzemní část rostliny tvoří podlouhlé listy (dlouhé 10 až 20 centimetrů a široké 2 až 5 centimetrů). Rostlina je zakončena květenstvím a tobolkou. Květy jsou drobné a bílé. Říká se, že je to první potrava medvěda po zimním spánku.
Medvědí česnek se nejčastěji vyskytuje ve vlhkých a stinných místech. Vytváří bohaté porosty. Najdete ho v listnatých lesích, kolem potoků na úpatí svahů apod. Bývá pěstován také jako okrasná rostlina v zahradách a parcích.
Na území České republiky se nacházejí nerovnoměrně dva poddruhy: česnek medvědí pravý a česnek medvědí ukrajinský. Tyto druhy se od sebe rozlišují květní stopkou, která má buď bradavky (pravý) nebo je hladká (ukrajinský).
Medvědí česnek je vytrvalá rostlina, která vyrůstá časně na jaře, ještě než se začnou zelenat stromy, a řadíme ho mezi tzv. jarní efemeroidy. V době květu upoutá člověka v lese svou typicky silnou česnekovou vůní. Medvědí česnek začíná kvést ke konci května a jeho síla se pomalu vytrácí. Listy po odkvětu rychle vadnou.
Rostlina obsahuje alicin, který omezuje růst hub a plísní. Účinkuje proti herpes virům a některým bakteriím. Je to tedy přírodní antibiotikum a antimykotikum. Typicky štiplavý česnekový zápach mají na svědomí organosírové sloučeniny. Medvědí česnek obsahuje fenoly a má vysoký obsah flavonoidů. Obsahuje také např. vitamíny A, B, C, železo, zinek, hořčík, vápník a jód. Používá se při nachlazení, léčbě dýchacích cest - při chřipce, k prevenci kardiovaskulárních onemocnění a k regulaci zvýšeného krevního tlaku. Posiluje imunitu a paměť.
Sbírají se zejména listy česneku. Může dojít k záměně s jedovatou konvalinkou nebo jedovatým ocúnem. Pokud prsty zlehka promnete listy, přesvědčí vás česneková vůně a tak česnek spolehlivě poznáte. Mimo jiné listy vyrůstají samostatně přímo ze země a medvědí česnek roste v hojných skupinách.
Medvědí česnek se užívá nejčastěji čerstvý. Má jemnější chuť než klasický česnek. Používá se do pomazánek, salátů, polévek, másla, pesta nebo jako “špenát” apod. Listy se mohou nasekat a nechat zamrazit nebo uložit v oleji. Pro dlouhodobější konzumaci se z medvědího česneku vyrábí tinktura.
Dr.Popov Kapky bylinné Česnek medvědí 50 ml
Jak si připravíte pesto z medvědího česneku?
Potřebujete:
200 g medvědího česneku
200 ml olivového oleje
sůl
150 g ořechů
parmazán nebo pecorino
V mixéru rozmixujte spolu s olivovým olejem čisté listy medvědího česneku. Přidejte podle chuti sůl, ořechy (např. vlašské, kešu, piniové či slunečnicové semínka) a sýr. Pokud chcete bez ořechů a sýra, dejte pouze sůl. Vše rozmixujte do krémové konzistence. Uskladněte pesto ve sterilizovaných sklenicích. Aby pesto vydrželo co nejdéle, zalijte ho tenkou vrstvou olivového oleje. Skladujte ideálně v lednici nebo na temném a chladném místě.