Včelí produkty jsou cenným zbožím a člověk je využívá od pradávna. Zprvu získával člověk včelí produkty od divokých včel, později si je přiblížil ke svému obydlí a naučil se včelařit. Dnes je včelaření velmi oblíbené. Včelaří se ve městech i na vesnicích. Jaké produkty získáváme od včel: med, pyl, mateří kašičku, propolis, vosk a včelí jed.
Víte o tom, že včelaři při práci se včelami jsou pozitivně ovlivňování jejich energií a dožívají se tak vysokého věku?
Nejznámější včelí produkt je med. Med je produkt včely medonosné. Včelám slouží jako energetická složka potravy. Velkou část si ukládají na zimní období. Včelí med má přírodní sacharidový charakter. Med je dobrá a vzácná potravina. Na 1 g medu musí včela navštívit přes tisíc květů. Za celý život včela vyprodukuje asi polovinu čajové lžičky medu.
Med má pozitivní účinky na naše trávení, nachlazení nebo psychické rozpoložení. Včelí med zlepšuje imunitu organismu. Díky antioxidantům působí proti stresu. Obsahuje jednoduché cukry (jsou zdrojem okamžité energie), minerální látky, vápník a fosfor (pro pevnost kostí, chrupavek, zubní skloviny a šlach), peroxid vodíku (brání vzniku zubnímu kazu), hořčík (udržuje správnou hladinu cholesterolu v krvi), železo, bílkoviny, enzymy, hormony a vitamíny.
Existuje označení “Český med”, které vytvořil český klub včelařů. Označení Český med podle PN ČSV č. 1/1999 se může používat pouze pro med nejvyšší kvality a musí pocházet z území České republiky.
Mateří kašička
Nejcennější produkt, který včely produkují. Mateří kašička má pro včely stejný význam, jako pro savce mateřské mléko. Pozitivně působí na nervový a hormonální systém. Zpomaluje stárnutí (např. zmírňuje vrásky), zvyšuje odolnost proti virovým onemocněním, léčí stavy po srdečním infarktu a mozkové mrtvici, zlepšuje činnost jater a střev. Mateří kašička je smetanově žlutá a má štiplavou chuť. Vzniká z květinového pylu, medu a výměšku slinných žláz včelích dělnic. Obsahuje sušinu, vodu, tuky, bílkoviny, 8 druhů aminokyselin, glukózu, fruktózu, vitamíny A, B komplex, C, D, E, hormony, měď, vápník a železo.
Mateří kašičku můžete přidávat do medu nebo konzumovat přímo na lačno pod jazyk. Dospělému člověku se doporučuje konzumovat 10 g po dobu 20 dní.
Víte, že díky této plnohodnotné potravě nemá královna v živočišné říší konkurenci? Po dobu čtyř let denně naklade až 3 000 vajíček, což je cca dvojnásobek její hmotnosti.
Pleva Mateří kašička v medu 250 g
Propolis a propolisová tinktura
Slovo propolis pochází z řečtiny (pro=před, polis=město). Propolis je přírodní, pryskyřičná látka, která má protizánětlivé účinky. Tlumí bolest, ničí některé bakterie a viry. Obsahuje 50-60 % pryskyřic, 10-12 % éterických olejů a asi 5 % pylu. Surový propolis léčí bradavice, otlaky, praskliny na patách. Lze s ním léčit i bolavé zuby, kdy má propolis znecitlivující účinek a pomáhá od bolesti. Posléze je ovšem nutné vyhledat stomatologa. Propolis lze také žvýkat. Pomáhá při viróze, chřipce a bolesti v krku. Léčí afty a urychluje proces hojení a uzdravení.
Propolisová tinktura má dezinfekční účinky a podporuje imunitu. Je vhodná při nachlazení a virových onemocnění horních cest dýchacích. Potlačuje infekci a záněty v ústní dutině a nosohltanu. Tlumí bolesti zubů. Pomáhá při plísňovém a ekzémovém onemocnění pokožky.
Pleva Propolisová tinktura 48 g
Propolis bývá součástí také různých kosmetických přípravků: krémů na ruce, šamponů a kondicionérů, mýdel, masážních olejů, sprchových krémů, vod po holení, pleťových vod na akné, pleťových krémů a mlék, masek na obličej, balzámů na rty apod.
ESTHEDERM Propolis+Kaolin purifying mask 75 ml
Víte, že se propolis dříve používal na lakování houslí? Měly pak ten správný zvuk.
Pyl
Pyl dokáže celému společenství včel dodat potravu. Používá se pro výrobu cenné mateří kašičky, kterou včely krmí larvy. Pyl ovlivňuje střevní mikroflóru a podporuje funkce žaludku. Pomáhá také při problémech s prostatou. Podporuje prokrvení a vzestup červených krvinek. Tudíž je vhodný pro lidi, kteří potřebují zvýšit hladinu červených krvinek bez chemických látek. Rouskový pyl donášejí včely do úlu, kdy z něho tvoří tzv. včelí chléb neboli pyl perga.
Pylová zrna obsahují spoustu prospěšných látek: vodu, bílkoviny, tuky, sacharidy, vitamíny skupiny B, D, E a H, z minerálních látek je to křemík, síra, měď, kobalt, sodík, železo, hliník, vápník, hořčík, mangan, fosfor, baryum, stříbro, zinek, molybden, chrom a stroncium.
Víte, že včelstvo spotřebuje za rok přibližně 30 kg pylu (jedno zrnko pylu váží cca 7mg)?
Včelí jed
Jed využívají včely jako obranu proti nepříteli. Žihadlo mají dělnice a matka. Trubci žihadlo nemají. Jedový váček mají včely v zadečku, kde se vytváří jed (včela 0,15 - 0,3 mg, matka cca 0,7 mg). Pokud včela zapíchne žihadlo do člověka nebo zvířete, tak si vytrhne žihadlo i s jedovým váčkem (neplatí při bodnutí jiného hmyzu).
Získávání včelího jedu není jednoduchá záležitost. Používá se na léčbu zánětlivých onemocnění kloubů, svalů a má antibakteriální funkci.
ELIXIR Včelovit krém. balzám se včelím jedem 75 ml
Víte, že pro zdravého dopělého člověka vážícího 60 kg je smrtelná dávka cca 560 žihadel?