Proč jíst luštěniny? Obsahují mnoho bílkovin (ve 100 g je 20 až 50 g proteinů), vlákniny (10 %) a zahřívají organismus. Říká se, že zahání hlad a nemoci. Luštěniny nebo také luskoviny zahrnují hlavně tyto plodiny: hrách, fazole, čočku, cizrnu (římský hrách), vignu (naklíčená semena fazole mungo) a sóju.
Kromě velkého množství bílkovin obsahují hodně vitamínů skupiny B, sacharidů a minerálů (vápník, hořčík, draslík, fosfor, železo, zinek, selen). Kromě sóje jsou chudé na tuky (1 až 3 %). Luštěniny mohou způsobovat nadýmání. Přidáním bylinek (např. majoránka, saturejka, bazalka, šalvěj, libeček nebo kmín) se snižuje nadýmání, které způsobuje nadměrné množství sacharidů.
Luštěniny bývaly nezbytnou součástí tradiční české kuchyně, přesto je jíme v dnešní době málo. Spotřeba luštěnin v České republice se pohybuje okolo 2,5 kg na osobu za rok (např. v Indii to je 14 kg, v Africe 9 kg). Celosvětový průměr je 7 kg luštěnin za rok na osobu.
Luštěniny, kromě čerstvého hrášku, by se neměly konzumovat syrové. Obsahují toxické látky trypsin (za syrového stavu způsobí vážné trávicí obtíže) a lektiny (způsobují srážení červených krvinek). Tyto látky lze odstranit namáčením (min. 6 hodin) a varem. Důležité je také poté vodu slít a luštěniny propláchnout. Když necháme luštěniny naklíčit, rovněž se ztrácí nadýmavé vlastnosti. Další způsob při němž luštěniny ztrácí nadýmavost, je jejich rozmixování. Pokud budete konzumovat luštěniny častěji, tak si na ně organismus zvykne a přestane vás nadýmání trápit.
Hrách
Druhy hrachu: zelený a žlutý, celý, půlený, loupaný a neloupaný. Hrách má velmi pozitivní vliv na naše mentální či fyzické zdraví. Patří mezi významné antioxidanty - podporuje naši imunitu, pomáhá proti stresu a zažívacím potížím.
Protein hrachovo-rýžový 180 g TOPNATUR
Fazole
Druhy: bílé, barevné, červené, černé, celé, půlené a drcené. Obsahují velké množství vápníku, draslíku a taky kyseliny listové. Fazole podporují srdce, krevní oběh a jsou dobré na vysoký krevní tlak. Pomáhají regulovat funkci střev. Jsou ideální pro diabetiky.
Čočka
Druhy: hnědá, zelená, červená, žlutá, černá, celá, půlená, zlomková, drobnozrná a velkozrná. Nejoblíbenější čočka poslední dobou je červená, půlená loupaná. Je nejlépe stravitelná a rychle se připravuje. Obsahuje ze všech luštěnin nejvíce železa. Podporuje krevní oběh, prospívá srdci a je prevencí proti zácpě.
Luštěninové těstoviny z červené čočky 250 g - Vřetena
Cizrna
Pěstuje se v tropech a subtropech. Je podobná hrášku (vrásčitá). Má žlutou barvu a jemně oříškovou chuť. Obsahuje největší množství vápníku a fosforu. Je výborným zdrojem vlákniny, železa a zinku.
Luštěninové těstoviny z cizrny 250 g - Vřetena
Sója
Podobá se fazolím. Může být celá, půlená nebo drcená. Má vysoký obsah bílkovin a tuků. Je nepostradatelnou součástí jídelníčku vegetariánů.
Díky plnohodnotné bílkovině se doporučují luštěniny jako náhrada masa. Jsou tedy vhodné pro vegetariány a vegany. Je ovšem vhodné kombinovat luštěniny s obilovinami. Zajímavá kombinace je např. cizrna s rýží nebo hrách s rýží. Nezvyšují hladinu cukru v krvi, tak se často používají třeba místo brambor.
Luštěniny působí jako prevence proti vzniku rakoviny, cukrovky 2. typu a kardiovaskulárních onemocnění. Snižují také krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi. Z dlouhodobého hlediska pomáhají při hubnutí. Doporučují se konzumovat alespoň jednou týdně.
Desatero o luštěninách:
mají příznivé účinky na zdraví,
obsahují velmi málo tuku,
spolehlivě zasytí,
neobsahují lepek,
obsahují minimum cukru,
nadýmání lze snížit vhodnou úpravou,
jejich produkce je šetrná k životnímu prostředí.
jsou levné a dobře dostupné.
10. únor je světovým dnem luštěnin, tak dejte luštěninám šanci a připravte si něco dobrého :-)
Víte, že fazolové lusky řadíme mezi zeleninu?