Cítíte se unaveni a bez nálady? Možná za to může nedostatek slunečního záření a vitamínu D. Vitamín D (komplex sloučenin, kalciferoly) je důležitý pro naše kosti, zuby, svaly a imunitu. Vitamín D patří do skupiny vitamínů rozpustných v tucích. Pro jeho vstřebávání je nezbytný tuk a v tukových buňkách se ukládají zásoby. Co tělo nespotřebuje, vyloučí močí.
Organismus je schopen si vitamín D vytvářet, ale potřebuje k tomu dostatek slunečního svitu. Tvoří se v pokožce cca po 15 až 20 minutách pobytu na sluníčku. Ideálně bychom měli strávit 30 minut denně na slunci bez opalovacího krému. Delší vystavení se slunečním paprskům může být nebezpečné - je rizikové z hlediska rakoviny kůže. S úbytkem slunečního svitu, klesá produkce vitamínu D.
Vitamín D se vyskytuje ve dvou formách: vitamín D2 (ergokalciferol) a vitamín D3 (cholekalciferol). Vitamín D3 je živočišný vitamín (dnes existují i veganské formy, extrahované z lišejníků), vitamín D2 je produkován rostlinami (houbami) a vhodný pro vegetariány nebo vegany.
Doplnit vitamín D můžeme pomocí doplňků stravy (kapky, tablety, kapsle) nebo pestré stravy. Potraviny bohaté na vitamín D jsou tučné mořské ryby (treska, tresčí játra, sardinky, makrela, losos), rybí olej, maso, vaječné žloutky, máslo, mléko a mléčné výrobky.
Pro zdravý vývoj kostí u dětí je doplňování vitamínu D důležité v prvním roce života (jako prevence křivice). Zároveň podpoří i jejich imunitu. Mateřské mléko obsahuje jen velmi málo vitamínu D. Aktuální doporučení českých pediatrů pro děti do 12 měsíců je 400-500 IU vitamínu D denně (což obvykle odpovídá jedné kapce přípravku). U větších dětí jsou oblíbené žvýkací tablety s vitamínem D s příchutí.
Mollers Omega 3 Želé rybičky 45ks malinová příchuť
Rybí tuk je bohatý na vitamín D, omega-3 mastné kyseliny (DHA a EPA) a vitamín A. Díky technologickému vývoji má dnes rybí olej neutrální chuť nebo je s příchutí. V této formě chutná nejen dospělým, ale také dětem. Můžete ho přidávat i do studených salátů.
Mollers Omega 3 Ovocná příchuť 250ml
Na činnost vitamínu D navazuje vitamín K2. Vitamín D pomáhá ke vstřebávání vápníku ze střeva do krve. Vitamín K2 pomáhá přenášet vápník z krve do kostí. Proto je vhodné k vitamínu D dodat i vitamín K2, čímž lze lépe předejít kalcifikaci tkání (ukládání vápenatých solí do tkání). Produkty s vitamínem K nejsou vhodné pro osoby, které užívají léky na srážlivost krve.
Schopnost vytvářet vitamín D v pokožce klesá s věkem a denní příjem ze stravy pokrývá 10 až 20 % naší denní potřeby. Pro dosažení doporučené hladiny by měl být příjem 1000 - 2000 UI (25 - 50 mikrogramů) vitamínu D. Množství vytvořeného vitamínu D snižují také ochranné krémy, suchá kůže starších lidí, velké množství melaninu v kůži, zahalování těla, znečištění ovzduší nebo omývání těla teplou vodou a mýdlem.
Čím to je, že většina lidí má nedostatek vitamínu D? Je to dáno zeměpisnou šířkou a střídáním ročních období. Pokožce chybí dostatečné množství slunečních paprsků. Nedostatek vitamínu D pociťujeme od podzimu do jara. Nedostatek vitamínu D se může u dospělých projevit osteoporózou, u dětí kazivostí zubů, krátkozrakostí nebo křivicí. Zvyšuje také riziko závažných respiračních infekcí.
Věděli jste, že lze podpořit vznik vitamínu D i v soláriu?