Dobrý lékárník - Léky, Vitamíny, Kosmetika, Zdravotnické a hygienické potřeby
Ekolekarna.cz
V KOŠÍKU MÁTE
0
0 ks zboží za 0 Kč
Do košíku bylo vloženo: , ks
Články, novinky

13.11.2022

Šípek - vitamíny nabitý plod



Staří Řekové považovali šípek za přírodní lék a říkali mu božský plod. Šípky jsou plné vitamínů a to věděli už i naši předkové, kteří tyto plody sbírali a používali nejen v léčitelství (např. při bolestech a silné menstruaci). Šípkové keře rostou u nás volně v přírodě podél cest apod. Tento keř má v pozdním jaru narůžovělé květy a na podzim bobulovité červené šípky. Zpracovávají se plody růže šípkové (Fructus cynosbati). Keř může dorůst až do tří metrů. Ideální období sběru šípků je září až říjen. Plody jsou v tomto období tmavě oranžové až červené. 


Šípky si můžete natrhat, usušit a uvařit z nich čaj. Sbírají se tvrdé plody bez skvrn. Při výrobě šípkového čaje je vhodné přecedit čaj přes plátýnko, aby chloupky (které jsou součástí šípku) nedráždily sliznici. Čaj je vhodný pro dlouhodobé podávání. Šípky obsahují vitamín C, B (pro soustředění) a K, minerály hořčík, fosfor a vápník (na kosti, zuby). Obsahují také účinné látky: vlákninu,  tuk, sacharidy, sodík, zinek, měď, betakaroten, lutein či kyseliny pantotenovou a listovou. 


LEROS Šípek 150 g



Šípky podporují imunitu, vitalitu a přirozenou obranyschopnost těla. Mají detoxikační účinky pro organismus. Konzumace šípku je výborná prevence před různými virózami (rýmou, nachlazením či chřipkou). Bojuje také proti osteoporóze. Šípek je vhodný pro správný růst kostí a kloubní tkáně. Často se šípek konzumuje ve formě sirupu. Sirupy je vhodné začít konzumovat na začátek podzimu nebo zimy. Jsou výborným doplňkem při léčbě kašle, nachlazení či chřipky.


AROMATICA Ibisan jitrocel. sirup + šípek + ibišek 210 ml



Šípek je také vhodný pro krásnou pokožku, pevnější vlasy a nehty. Používá se při problémech s trávením. Zmírňuje plynatost, nadýmání a zlepšuje pravidelnou stolici. Přispívá k normální činnosti močového měchýře a ledvin. Má močopudný účinek a působí proti ledvinovým či močovým kamenům. Šípkové plody také pečují o nervy a schopnost se soustředit. 


Jak už bylo zmíněno výše, šípky jsou velmi ceněné v lidovém léčitelství a zároveň jsou součástí mnoha doplňků stravy. V doplňcích stravy podporuje imunitu organismu. Díky velkému obsahu vitamínu C je ideální užívání šípků v zimním období.



GS Vitamin C1000 + šípky tbl 50+10



Šípky lze použít na přípravu nejen čaje a sirupu, ale také šípkové marmelády, likéru, vína, omáčky a nálevu.



Příprava šípkového sirupu

Potřebujeme: 1 500 g cukru, 3 - 4 lžíce kvalitního rumu, 1 000 g šípků, 2 000 ml vody.

Šípky nahrubo rozmixujeme, dáme do hrnce, zalijeme vodou a zahřejeme na 70 - 80 stupňů. Sirup nesmí projít varem. Ztratil by tak většinu účinných látek. Necháme na deset minut na sporáku a vypneme. Propasírujeme přes plátno a opět zahřejeme na 50 stupňů. Přisypeme cukr. Následně uložíme do sklenic, přidáme rum a necháme vychladit. Skladujeme na chladném místě.