Dobrý lékárník - Léky, Vitamíny, Kosmetika, Zdravotnické a hygienické potřeby
Ekolekarna.cz
V KOŠÍKU MÁTE
0
0 ks zboží za 0 Kč
Do košíku bylo vloženo: , ks
Články, novinky

28.09.2022

Čaj



Pití čaje patří k lidské kultuře neodmyslitelně už tisíce let. Patří po vodě k nejrozšířenějším nápojům na světě. Napříč všemi kontinenty se jedná o velmi populární a dostupný léčivý prostředek. Čaj pochází z Číny. Obvykle se připravuje louhováním lístků v horké vodě. Prospívá našemu organismu, povzbuzuje mysl a přispívá k dobré náladě. Umí nás zahřát, osvěžit a hlavně nám chutná. 



Pravý čaj získáváme z čajovníku. Čajovník se pěstuje zhruba dva a půl tisíce let a patří tak mezi nejstarší pěstované rostliny na světě. V Evropě se čajovník objevil v 17. století. Jedná se o stálezelený keř, který může vyrůst do výšky 2 až 15 metrů. Daří se mu v tropickém či subtropickém pásmu. Pěstuje se především v Asii, Africe, Jižní Americe a Austrálii. V Evropě se pěstuje pouze na Azorách. Po celém světě můžeme rozlišit kolem 3 000 druhů. Sklizeň lístků čajovníků probíhá 4krát až 5krát do roka. Pro největší milovníky čaje, pochází nejlepší čaje z hor, kde jim prospívá vlhké a chladné podnebí, kde listy nejsou vystaveny přímému slunci a uchovávají si více chlorofylu. Největšími producenty čaje jsou Čína, Indie a Japonsko. 


Čaj přispívá k hydrataci organismu. Při chřipkách, teplotách a nemocech dýchacího ústrojí vyvolává pocení, které je důležitou součástí léčby. Díky antibakteriálním účinkům je vhodný k léčbě střevních infekcí.

Je také dobrý antioxidant, který zpomaluje proces stárnutí. Povzbuzuje duševní a tělesnou činnost. Je účinným prostředkem pro léčbu a prevenci neurologických onemocnění (např. Alzheimerova choroba). Už dva šálky čaje denně zlepšují paměť a schopnost učení.

Pití čaje přispívá také k posílení kostí. Čaj totiž obsahuje nejen fluoridy, ale i další minerály, které přispívají k hustotě kostní hmoty. 


Čaj posiluje koncentraci díky obsahu kofeinu a teinu. Nejvíce kofeinu obsahují černé a oolong čaje. Množství kofeinu v jednotlivých druzích čaje závisí na mnoha faktorech: nadmořská výška, doba sklizně, podnebí, oxidace, kultivar čajovníku apod. Kofein obsažený v čaji má pomalejší, ale dlouhodobější účinek (cca 4 až 6 hodin) oproti kofeinu v kávě (15 až 45 minut). Pomalejší účinek kofeinu v čaji způsobuje přítomnost tříslovin a jejich částečná vazba na kofein.


Rozdíl mezi čaji spočívá v době jejich sklizně a v přípravě. Podle způsobu zpracování lze čaj rozdělit na zelený, černý, bílý, oolong  a čaj žlutý.


Bílý čaj nazýván také čajem čínských císařů, má delikátní jemnou chuť. Po sběru časně z jara se opatrně suší. Obsahuje nejméně kofeinu (teinu) a zároveň má nejvíce antioxidantů. Údajně účinky bílého čaje dokáží potlačit rakovinové mutace buněk v ranném stádiu. Dokáže také bojovat proti virům a bakteriím.


Zelený čaj neprojde procesem vadnutí, má ostřejší chuť . O zeleném čaji se říká, že udržuje v duši harmonii. Má pozitivní vliv na soustředění, posiluje funkce mozku, má relaxační, protizánětlivé a antibakteriální účinky. 

Až do poloviny 17. století se v Číně připravoval výhradně zelený čaj. Zelený čaj byl úplně první čaj, který Holanďané okolo roku 1610 přivezli z Číny do Evropy.



Čaj Ceylon Green Tea zelený sypaný 250 g



Černý čaj se nechává zavadnout a má tmavou barvu díky oxidaci lístků. Má silnější chuť. Redukuje riziko infarktu, mrtvice a dalších kardiovaskulárních onemocnění. Snižuje krevní tlak, chrání před zubním kazem, ale bohužel barví zuby. 

V 18. století byl černý čaj nejoblíbenějším nápojem v Británii. Zpočátku nebyl černý čaj jen výsadou společenské smetánky. Byl také nabízen v lékárnách jako prostředek proti nadýmání nebo na uklidnění žaludku. Jak praví anglické přísloví: “Cesta do nebe vede kolem čajové konvice”.


Apotheke Černý čaj cejlonský n.s. 20x2 g



Oolong je polozelený čaj, což je přechod mezi zeleným a černým čajem. Pro výrobu oolong čaje jsou sbírány celé čajové lístky v okamžiku jejich plné zralosti. Natrhané čajové lístky se nechávají zvadnout. Oolong chrání a posiluje činnost srdce. Podporuje oběhový, trávicí a imunitní systém.


Žlutý čaj je specialitou čínských provincií Anhui, Sechuan a Hunan. Čaj je opravdu žlutý až zlatý, a to platí pro čajové lístky i samotný nálev. Čajové lístky se suší na velkých pánvích. Rozpadem chlorofylu lístky zežloutnou a získají velmi zajímavou a specifickou chuť s medově nasládlou vůní. Žlutý čaj je vždy celolistový, což znamená, že čajové lístky se nedrtí ani neřežou. Má podobné účinky jako zelený čaj.  Obsahuje velké množství antioxidantů, které mimo jiné zpomalují stárnutí organismu, slouží jako prevence proti kardiovaskulárním chorobám, diabetu apod.


Každá země má svůj způsob přípravy jednotlivého druhu čaje. Ale zpravidla platí jedna čajová lžička na 1,5 dl vody a správná teplota vody (černý čaj 100°C, zelený 60-80°C, bílý čaj 30-40°C, žlutý čaj okolo 80°C). Tradiční čaje se připravují v keramických nebo porcelánových konvičkách.